România, o forță în Europa când vine vorba de inteligență artificială. București, pe podium în materie de start-up-uri AI
România își consolidează poziția ca lider în domeniul inteligenței artificiale (AI) în Europa, cu Bucureștiul situându-se pe o impresionantă poziție a treia în clasamentul orașelor europene gazdă pentru startup-uri și unicorni specializați în AI. Avansând 28 de locuri față de clasamentul regional general, capitala României este depășită doar de giganții Londra și Paris, potrivit unui raport recent realizat de StartupBlink.
Această performanță notabilă nu doar că subliniază potențialul inovator al orașului, dar și plasează România într-un context european favorabil, consolidându-și locul 42 în clasamentul mondial al țărilor cu ecosisteme solide de startup-uri.
Inteligența artificială, de mare interes pentru români
Această ascensiune fulminantă în domeniul AI poate fi atribuită unui mix vibrant de entuziasm local, tradiție academică de lungă durată și un ecosistem matur de startup-uri. Profesorul Răzvan Rughiniș de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice București evidențiază tradiția îndelungată a României în domeniul AI, menționând pentru Alephnews că „disciplina, cât și interesul față de AI în România e de durată, vorbim de o școală românească de AI susținută în marile universități românești de 50 de ani”.
De asemenea, Rughiniș subliniază importanța ecosistemului de startup-uri AI din România, care există de peste un deceniu, cu multe dintre aceste companii fiind incorporate în marile orașe ale Uniunii Europene. În plus față de București, orașe precum Iași, Cluj, Timișoara și Sibiu sunt recunoscute pentru comunitățile lor active și proiectele globale de inovație. Acest lucru demonstrează că interesul și capacitățile în AI nu sunt concentrate exclusiv în capitală, ci sunt răspândite în întreaga țară.
Citește și: UE ratifică prima lege a inteligenței artificiale: ‘Echilibrul dintre inovație și siguranță’”
România în piața globală de AI
Contribuția României la domeniul AI nu se limitează la dezvoltarea tehnologică; ea are și o dimensiune profund umanistă. Profesorul Rughiniș își exprimă speranța ca tehnologia să faciliteze o viață mai bună în societate: „Tehnologia e un mijloc. Speranța e ca oamenii să trăiască mai bine în societate datorită tehnologiei”.
În concluzie, succesul României și al Bucureștiului în domeniul inteligenței artificiale este un testament al inovației, tradiției academice și spiritului antreprenorial. Această realizare nu numai că consolidează statutul țării ca lider în AI la nivel european, dar și deschide noi oportunități pentru dezvoltare și colaborare internațională, demonstrând potențialul imens pe care România îl are de oferit pe scena globală a tehnologiei.